Varför behövs återhämtning efter träning?

Pratar om återhämtning med en tjej på fb.. som säger att man måste läsa på om kost om man måste återhämta sig efter ett träningspass. hahaha! alltså jaa.. hon skriver verkligen som om hon tror på det hon skriver (såklart gör hon det annars hade hon ju så klar tinte skrivit det) men iaf.. jag påpekar att man måste dricka någon kosttilskott eller äta något imon 30 minuter annars bryts musklerna ner och fettförbränningen går åt pipan = onödigt att träna.

Så för att visa henne att jag had rätt googlade jag på en säker sida ;) haha. här får ni också se :)

"Kroppen har som störst förmåga att ta upp näring direkt efter träning/tävling. Största delen av näringsintaget går direkt till musklerna. Låter man bli återhämtning efter träning så kommer kroppen att bryta ner muskler (protein) för att få tillgång till kolhydrater. En kombination av kolhydrater och protein är det optimala för att återställa muskelvävnaden efter träning.

 

Varför behövs kolhydraterna vid återhämtning?
- Kolhydraterna behövs för att höja blodsockret som sjunkit under träningen. När blodsockret stiger, stiger också insulinnivåerna i blodet. Vid närvaro av insulin startar kroppen inlagring av glykogen (kolhydrater) i musklerna.

- Under träningen frigörs kolhydrater (glykogen) från musklerna dels för att hålla blodsockret på en så jämn nivå som möjligt men även för att utgöra energi så att kroppen kan röra sig. Detta gör att det blir låga nivåer av glykogen i musklerna och det måste ersättas.

 

Varför behövs protein vid återhämtning?
- Låter man bli återhämtning efter träning så kommer kroppen att bryta ner muskler för att få tillgång till kolhydrater. Tillför man proteiner direkt efter träning så behöver inte kroppen förbruka muskelprotein. Det tillförda proteinet hjälper de till att höja insulinnivåerna ytterligare så att inlagringen av glykogen blir ännu mer effektiv jämfört med om man bara intar kolhydrater.

Behövs inte fett vid återhämtning?
- Nej. När man tränar frisätts fett som under och efter träning cirkulerar i blodbanan därför behövs inget extra intag av fett för återhämtning. Det fett vi behöver får vi i oss när vi äter mat.

Hur snart efter träning ska återhämtningen ske?
- Direkt efter träning/tävling, så fort som möjligt, helst inom 30 minuter. Man har förhöjda mängder enzymer (som lagrar glykogen) och transportproteiner (som tar upp kolhydrater från blodet) i musklerna efter träning. Nivån av enzym och transportprotein avklingar och ca 90 minuter efter träningen är de tillbaka på normalnivå igen.

Är återhämtning onödiga kalorier om jag vill gå ner i vikt?
- Nej. Vill man gå ner i vikt så är det oftast fett man vill bli av med. Muskelcellerna är stora energiförbrukare och använder både fett och kolhydrater som energikälla. Struntar man i återhämtningen så kommer man att förbruka muskelproteinet till att göra kolhydrater och man får istället mindre muskler. Mindre mängd muskler = mindre fettförbränning! Återhämtning är viktigt om man vill hålla en hög fettförbränning.

Jag vill inte ha stora muskler, ska jag låta bli återhämtning då?
- Nej. Man bryter ner sina muskler om man inte återhämtar sig. Vi behöver muskler för att kunna utföra vår träning och vill man inte få stora muskler så behöver man inte köra med maximal belastning när man tränar, för det är maximal belastning som ger muskeltillväxt. Sedan ska man komma ihåg att det är inte så lätt att få stora muskler, även om man vill ha dom, det kräver mycket tung träning och strikt kosthållning!""

Kommentarer
Postat av: Carro - tvåbarnsmamma

hahah ojojoj...

Ja när jag spelade fotboll, då tog vi alltid en paus efteråt, drack vatten ELLER ett glas mjölk tillsammans.

För de är bra för musklerna.

Dom måste få återhämta sig, annars är de onödigt tränande.



Och den där vätskan ska som sagt drickas inom 30min annars är de ingen idé.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0